20 veebruar, 2008

Vastus Velly Rootsile IRL debatilistis

Mul on hea meel tõdeda, et veel Eesti aega mäletavatele inimestele mu mõtted arusaadavad on. See on mulle julgustuseks, et ma pole õnneks veel end nõukaaja taagast ja nüüd juba eurolollustest väga rikkuda lasknud.

Vaadates meie elu ümberringi ja jälgides meediat tundubki vahest, et oleksin justkui mingi dinosaurus, kes kuulub väljasuremisele. Nõnda mulle üks oponent kord ka ütles, et rahvuslik konservatism on omane 19. sajandile. Selle väitega unustas kahjuks too noormees aga ära, et just rahvuslik konservatism viis Eesti Vabariigi tekkimiseni ja nüüd ka selle taastamiseni.
Euroopa laadsed trendid, elumoed ja liberaalsused on aga olnud halvaks õpetuseks inimkonnale juba aastatuhandeid. Ilmselt sellest ka suur vastasseis islamiga....

Esimestest tsivilisatsioonide hukkumisest inimliku rumaluse ja amoraalsuse pärast võime lugeda juba Piibli õpetlikest tekstidest nagu ka Velly mainis.
Igat rahvast on aidanud elus hoida just eelkõige konservatiivne ja põlvkondade järjepidevuse traditsioonile tuginev maailmavaade, mis tugineb üsna olulisel määral eetilistele ja moraalsetele tõekspidamistele ning normidele. Siit võib nüüd igaüks ise järeldada, milline mõtteviis on tulevikku, milline minevikku suunatud. Ja siin ma ei räägi mitte mingist relatiivsest arusaamast heasse või kurja vaid absoluutsetest väärtustest. Kasvõi näiteks sellisest tõsiasjast, et isa on ikkagi meessoost lapsevanem ka DNA järgi mitte mingi kokkuleppeline juriidiline mõiste.

Sama kehtib ka kõigi muude mõistete ja määratluste kohta aususest, sallivusest, patriotismist, armastusest, abielust....

Siia lõppu jutustaks veel ühe mõistuloo ühest kuningast ja tema rahvast.
Oli üks maa, mille rahvas oli väga õnnelik, sest neil oli väga hea, armastav ja hooliv kuningas.
Naabruses elas aga kuri nõid, kellele see rahva õnn ja edu üldse ei meeldinud. Nõid otsustas keeta nõiajooki ning seda rahvale toidu sisse segada, mis pidi kõik selle toidu sööjad debiilseteks ja mäluta olevusteks tegema. Nõnda kahjuks juhtuski.
Õnneks suutis sellest mürgist hoiduda kuningas. Aga seda hullem oli tema valu kui ta nägi, missugune meeletus ja hullus oli tema ümber nüüd toimumas. Rahvas ise aga enam aru ei saanud, et midagi väga viltu on minemas, sest polnud neil enam ei mälu ega väärtushinnanguid, millele tugineda. Vastupidi, hakati parastama hoopis kuningat, kes rahva meelest loll ja veider oli hakanud tunduma.....
Suurest kurvastusest maitses ka kuningas seda jooki nüüd ja taas oli ta rahvaga ühel meelel ja nõul.

Aga ma arvan, et seda rahvast ja riiki mõne aasta pärast enam ei olnud.

--
Aivar Koitla
akoitla@gmail.com
era: (+372)52 31 224
ameti: (+372)56 216 676

Aivari tõsised mõtted jäävad siin listis sageli tähelepanuta või siis reageeritakse vähem mõttetööd vajavatele lõikudele. Mis siis Eestis pärast taasiseseisvumist sovetiajaga võrreldes muutunud on? Majanduslikust küljest vaadatuna väga palju, aga eetilisest küljest, millest kirjutab Aivar? Ma mäletan, et avaldasime "Kultuuris ja Elus" kusagil üheksakümnendate aastate algul artikli, mille autor meenutas, et juudi rahvas pidi 40 aastat kõrbes rändama, kuni mitu põlvkonda on vahetunud, et rahvas puhtaks saaks. Arutasime siis omavahel, et meie seda aega vist ei näe, mil eesti rahvas kõlbeliselt sovetiaja taagast vabaneb. Nüüd saab peaaegu pool sellest neljakümnest aastast läbi. Peame meeles pidama, et nn. eestiaegsed inimesed on meie seast kadunud või kaovad varsti. Järgmised põlvkonnad said oma vaated elule juba peamiselt sellest, millises perekonnas nad kasvasid. Ei maksa imestada, et sovetiaja "tegijate" järeltulijad praegugi meie ühiskonda kujundavad. Ausust ja eetilisust neile ju ei õpetatud, pigem takistasid need omadused edu saavutamist, ametiredelil edasiliikumist. Ega südametunnistus moraalitute tegude puhul ju märku ei anna, sest südametunnistus - mis see üldse on? Aga Aivar, avalda oma mõtteid kindlasti edasi, ehk paneb see mõnegi oma tõekspidamiste üle juurdlema.
Velly
-----------------------------------------------------------------

Velly Roots
Estonia, Tallinn, Tõnismägi 16
Eesti Riigiarhiiv
Publitseerimistalituse spetsialist
Tel.: +372 6938534

Kommentaare ei ole: